Zadržavanje vode ili edem je zdravstveni problem za koji je karakteristično preterano zadržavanje tečnosti u telesnim tkivima. Na kraju dolazi do nakupljanja vode u celom telu ili samo nekim delovima, npr. u stopalima i člancima.

Zadržavanje vode se klasifikuje u dve kategorije – opšti edem, kada celo telo otiče, i žarišni ili lokalni, kada se otoci javljaju samo u određenim delovima tela. Bez obzira na to koji edem imate, očigledno je da je potrebno izbaciti suvišnu vodu iz organizma.

Pre nego što pređemo na lečenje ovog problema i pre nego što saznate kako izbaciti vodu iz organizma, da vidimo prvo što uzrokuje zadržavanje vode u organizmu.

zadrzavanje vode u organizmu simptomi

Šta uzrokuje zadržavanje vode u organizmu ?

Previše šećera i soli u ishrani: previše soli dovodi do zadržavanja vode u organizmu i stvaranja otoka. Previše šećera može izazvati nagle skokove insulina, što otežava izlučivanje soli iz organizma.

Problemi sa bubrezima: infekcije i bolesti bobrega mogu loše uticati na funkcije bubrega i otežati izlučivanje suvišne vode i soli iz organizma.

Predmenstrualni sindrom: hormonske promene pre menstruacije često dovode do zadržavanja vode u telu.

Trudnoća: zadržavanje vode u organizmu tokom trudnoće je česta pojava, a posebno u trećem trimestru.

Predugo stajanje ili sedenje u istom položaju: predugo stajanje ili sedenje može izazvati nakupljanje vode u člancima.

Saznajte više>>>  Izbacivanje vode iz organizma

Zadrzavanje vode u organizmu simptomi

Simptomi zadržavanja vode mogu uključivati:

 • nadimanje, naročito u predelu abdomena
  otok nanogama, a posebno oko skočnih zglobova
 • nadutost stomaka, lica i kukova
 • ukočenih zglobova
 • fluktuacija težine (česte promene težine kada se merite na vagi tokom dana)
 • udubljenja na koži posle jakog pritiska prstom, brazde na rukama kao što se vidi na prstima kada ste u vodi dugo vremena.

Ovo su samo neki simptomi zadržavanja vode u organizmu koje bi mogli da prepoznate.

Kako sprečiti zadržavanje vode u organizmu ?

Promenite način ishrane kako biste izbacili suvišnu vodu

Ljudi koji imaju problema sa zadržavanjem vode u organizmu bi morali da smanje unos soli. Ako uzimate veće količine natrijuma nego što je potrebno, lako može doći do zadržavanja nepotrebne tečnosti u organizmu. Zato je potrebno da izbegavate namirnice koje sadrže velike količine natrijuma – slaninu, masline, čips i slične slane grickalice, supe iz konzerve i dodatke jelima poput soja-sosa i roštilj-sosa.

Gotovo sve prerađene namirnice sadrže mnogo soli, pa je potrebno da ih izbegavate koliko god možete. Da biste se uspešno izbacili višak tečnosti iz organizma, jedite hranu koja je bogata kalijumom. Banane i kupus su veoma bogate ovim mineralom i zato je dobro da ih ubacite u svakodnevnu ishranu.

Voće i biljni čaj za izbacivanje viška vode

Povrće i voće koje je bogato vitaminima A i C odlično izbacuje suvišnu vodu iz bubrega tako što eliminiše nepotrebne materije. Ako pijete dosta biljnih čajeva pre nego što dobijete menstruaciju, to će vam pomoći da se oslobodite suvišnih tečnosti. Dokazano je da čaj od peršuna i uvin čaj najbolje pomažu kod izbacivanja suvišne vode, pa se potrudite da pijete po nekoliko šolja ovih čajeva na dan pre nego što dobijete mestruaciju. Takođe, i redovna konzumacija soka od brusnice i limuna i zelenog čaja može pomoći u oslobađanju organizma od suvišne tečnosti.

Pijte mnogo vode kako biste sprečili nakupljanje tečnosti

Čak i kada imate edem, to ne znači da treba da smanjite unos vode. Ako pijete dovoljno vode, sedam ili osam čaša na dan, to će vam pomoći u izbacivanju suvišnih soli i vode iz bubrega. Svakog jutra popijte po čašu vode sa sokom od limuna – odmah ćete primetiti poboljšanje.Možda zvuči čudno da je lek za zadržavanje vode u organizmu piti još više vode ali tajna je u eliminisanju soli putem mokraće čime se sprečava nakupljanje tečnosti u tkivima.

Unosite više vlakana

Hrana bogata vlaknima odlično pomaže u uklanjanju toksina, kao i suvišne vode i soli. Sveže voće i povrće je bogato vlaknima, tako da je najbolje da ih svakog dana jedete. Ovsena kaša i žitarice su takođe od velike pomoći u rešavanju ovog problema.

Vežbanjem protiv suvišne vode

Ako svakog dana vežbate 40-60 minuta, to vam može mnogo pomoći da se oslobodite suvišne tečnosti. Najbolje je da se bavite biciklizmom, trčanjem, šetanjem ili aerobikom – to će vam pomoći da znojenjem izbacite suvišne soli. Ovakve aktivnosti poboljšavaju i izbacivanje urina, i tako se smanjuje količina nakupljenih tečnosti u organizmu.

Smanjite stres

Stres može izazvati hormonalni disbalans, a hormonalni disbalans često izaziva zadržavanje vode u organizmu. Zato je jako važno da smanjite stres. Najbolje je da praktikujete meditaciju, vežbe disanja ili da idete na redovnu masažu kako biste se opustili i ublažili stres.

Dijeta za izbacivanje viška vode iz organizma

Dijeta za izbacivanje suvišne vode iz organizma se sastoji u eliminaciji soli i ugljenih hidrata.Izbacivanjem ugljenih hdrata iz ishrane možete se osloboditi sve nakupljene tečnosti.Tokom 3 dana je dozvoljeno jesti samo jaja, meso i ribu.Misli se na čisto meso a ne mesne prerađevine.Ne jede se hleb ili bilo šta drugo osim pomenutih namirnica.Vaga može pokazati i do 4 kg manje kad se završi ova dijeta za izbacivanje suvišne tečnosti iz tela.Pije se samo čista voda a možete koristiti i nezaslađen čaj od peršuna, uve ili zeleni čaj.

Još neki koristni saveti za izbacivanje vode iz organizma

 • Razmislite da li ste osetljivi na neke namirnice. Ako imate neku alergiju, izbegavajte takvu hranu. Ako jedete namirnice na koje ste osetljivi, to može rezultirati upalom i zbog toga se može desiti da vaš organizam zadržava vodu ili masnoće u vidu suvišnih kilograma.
 • Idite u saunu kako biste se brže i lakše otarasili nepoželjnih toksina i suvišne vode.
 • Uživajte u toploj kupki u koju ste dodali epsom so. To će vam pomoći kod izbacivanja vode.
 • Izbacujte toksine iz svog organizma bar jednom u tri meseca. Pročišćavanjem organizma ćete izbaciti mnogo nepotrebnih supstanci. Kada eliminišete toksine iz svog tela, mnogo lakše ćete izbaciti i suvišnu vodu.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply