Cvekla – uticaj na zdravlje i nutritivne vrednosti

Cvekla dobija na popularnosti kao superhrana, zahvaljujući skorašnjim ispitivanjima koja ukazuju na to da cvekla i sok od cvekle poboljšavaju sportske performanse, snižavaju visok krvni pritisak i poboljšavaju protok krvi.

Novi proizvodi koji sadrže ovu hranljivu namirnicu, mogu se naći svuda, posebno u obliku sokova i napitaka.

Cvekla, premda iz iste porodice kao i šećerna repa (beta vulgaris), razlikuje se od nje i genetski i nutritivno. Šećerna repa je bele boje i koristi se za proizvodnju šećera i zaslađivanje industrijski proizvedene hrane. Šećer se ne može dobiti iz cvekle koja se najčešće javlja u crvenom i zlatnom varijetetu.

Ovaj članak je deo kolekcije članaka o učinku popularnih namirnica na zdravlje.Saznajte kakva je nutritivna vrednost cvele, koliko kalorija ima i kakav je njen uticaj na zdravlje.Kako se koristi cvekla kao lek za malokrvnost i bolju krvnu sliku.Da li je zaista lek protiv raka, za imunitet, mršavljenje….Da li je dozvoljena upotreba u trudnoci…

cvekla zdravlje

Cvekla za anemiju i bolju krvnu sliku

Ako je vaša dijagnoza anemija ili samo sumnjate na nju, osećate se slabo i umorno zbog nedostatka gvožđa? Cvekla je najbolji prirodni lek za anemiju.

Anemija, uzrokovana zbog nedostatka gvožđa u krvi, je čest problem u današnje vreme. Ako vam je nedavno dijagnostikovana anemija povezana sa nedostatkom gvožđa u krvi, cvekla je najbolji prirodni lek za vaš problem.

Cvekla je vredan izvor gvožđa.Jedna šolja rezane cvekle će vam dati 1,1 mg gvožđa, ispunjavajući 6% dnevnog preporučenog unosa gvožđa. Gvožđe je važno u ishrani jer je potrebno za formiranje hemoglobina, proteina koji su prisutni u crvenim krvnim zrncima (eritrociti) i koji je odgovoran za prenos kiseonika do raznih delova tela.Cvekla je najpoznatiji prirodni lek za malokrvnost, zato navalite na cveklu.

Detaljnije>>>  Kako se koristi cvekla kao lek za anemiju – doziranje, recept

Cvekla za mršavljenje

Da li ste znali? Cvekla je odlična namirnica za mršavljenje ! Ona sadrže esencijalne vitamine i minerale, uključujući i magnezijuma, kalijuma, vitamina C, i gvožđe koje podstiču mršavljenje.Cvekla takođe pomažu da se izbaci višak vode iz organizma i da se efikasno spreči i smanji zadržavanje vode, što je često uzrok viška kilograma. Ovo hranljivo povrće sadrži oko 50 kalorija po šolji i bez holesterola je, što ga čini zdravim izborom za svakoga ko je na dijeti za mršavljenje.

Osnovna prednost od cvekle za mršavljenje je niskokalorični sadržaj ovog povrća.1/2-šolje porcija narezane cvekle daje 37 kalorija, što je znatno manje od drugih priloga; na primer, 1/2-šolje porcija pire krompira sadrži 160 kalorija. Ako bi ste zamenili 1 šolju pire krompira sa 1 šoljom narezane cvekle svaki dan, uštedeli bi čitave 1.722 kalorije u jednoj nedelji.To je kao da ste gladovali ceo jedan dan, pošto prosečna osoba unosi oko 2000 kalorija dnevno.

cvekla lek u trudnoci

Mogući korisni uticaji cvekle na zdravlje

Cvekla sve više dobija na popularnosti kao superhrana za dobro zdravlje.

Konzumiranje svih vrsta voća i povrća odavno je povezano sa smanjenjem rizika od pojave mnogih zdravstvenih problema prouzrokovanih načinom života. Mnoga ispitivanja su pokazala da ishrana biljnim namirnicama, kao što je cvekla, smanjuje rizik za nastanak gojaznosti i ukupne smrtnosti, dijabetesa, srčanih oboljenja, a da pospešuje zdrav ten i kosu, viši nivo energije i ukupnu manju težinu.Sve ove stvari su od velike važnosti za dobro opšte zdravlje organizma.

Zdravlje srca i krvni pritisak: Studija iz 2008., objavljena u Hipertenziji, bavila se ispitivanjem efekata koje na zdrave volontere ima uzimanje 500ml soka cvekle dnevno. Rezultati do kojih su došli, pokazuju da je nivo krvnog pritiska bio značajno niži nakon uzimanja ovog soka. Istraživači hipotetišu da je do ovoga najverovatnije došlo zahvaljujući visokom nivou nitrata koje sadrži sok cvekle i da bi povrće sa visokim sadržajem nitrata moglo da bude jeftin i efikasan način lečenja kardiovaskularnih oboljenja i krvnog pritiska.

Još jedno ispitivanje, sprovedeno 2010., došlo je do sličnih rezultata – ispijanje soka od cvekle smanjuje nivo krvnog pritiska u zavisnosti od unete doze.

Demencija: Istraživači na Vejk Forest univerzitetu su otkrili da ispijanje soka cvekle može da poboljša oksigenizaciju mozga, i tako uspori napredovanje demencije kod starijih osoba. Prema Danijelu Kim – Šapiru, direktoru Naučnog centra Vejk Foresta, protok krvi ka određenim delovima mozga smanjuje se sa starošću i dovodi do opadanja kognitivnih sposobnosti i moguće demencije. Konzumiranje soka cvekle, kao dela ishrane sa visokim sadržajem nitrata, može da poboljša protok krvi i oksigenizaciju delova kojima nedostaje.Za dobro mentalno zdravlje pijte sok od cvekle.

Dijabetes: Cvekla sadrži antioksidant koji je poznat pod nazivom alfa lipoinska kiselina (ili samo lipoinska kiselina), za koji se pokazalo da smanjuje nivo glukoze, povećava insulinsku osetljivost i sprečava promene izazvane oksidativnim stresom kod pacijenata sa dijabetesom. Ispitivanja lipoinske kiseline su pokazala smanjenje periferne neuropatije i/ili autonomne neuropatije kod dijabetičara.

Međutim, metaanalize ukazuju na to da korisnost alfa lipoinske kiseline za simptomatsku perifernu neuropatiju može biti ograničena na intravenoznu terapiju kiselinom; autori su zaključili da „nije jasno da li značajni napredak, koji je uočen nakon 3 do 5 nedelja oralne terapije u dozi od >600mg dnevno, ima klinički značaj“.

ciscenje jetre cveklom

Varenje i redovne stolice: Zbog visokog sadržaja vlakana, cvekla sprečava pojavu konstipacije i pospešuje redovno pražnjenje creva, a tako utiče i na zdravlje digestivnog trakta.

Upale: Holin je veoma važan i višestruko koristan nutrijent koga ima u cvekli, a koji je dobar za spavanje, pokretljivost mišića, učenje i pamćenje. Holin održava i strukturu ćelijskih membrana, pomaže transmisiju nervnih impulsa, pomaže kod apsorpcije masti i ublažava hronične upale.Osobe koje pate od upala mogu poboljšati svoje zdravlje redovnim konzumiranjem cvekle.

Vežbanje i sportske performanse: Sok od cvekle, kao dopuna ishrani, pokazao se korisnim za poboljšanje oksigenizacije mišića tokom vežbanja, što ukazuje na to da ishrana sa povećanim unosom nitrata ima mogućnost da poboljša nivo tolerancije na vežbe tokom dugotrajnih i napornih treninga. Kvalitet života osoba sa kardiovaskularnim, respiratornim ili metaboličkim bolestima, a kojima su dnevne fizičke aktvnosti naporne usled nedostatka oksigenizacije, može da se poboljša.

Sok cvekle poboljšava performanse za 2,8% (11 sekundi) u vožnji bicikla na vreme u dužini od 4km i za 2,7% (45 sekundi) u vožnji na vreme u dužini od 16,1km.

sok od cvekle

Nutritivne vrednosti cvekle

Jedna šolja sirove cvekle sadrži:

 • 58 kalorija
 • 13g ugljenih hidrata (uključujući 9g šečera i 4g vlakana)
 • 2g proteina.

Jedna šolja sirove cvekle obezbeđuje:

 • 1% dnevnih potreba za vitaminom A
 • 2% dnevnih potreba za kalcijumom
 • 11% dnevnih potreba za vitaminom C
 • 6% dnevnih potreba za gvožđem.

Cvekla je bogat izvor folne kiseline i mangana, sadrži i tiamin (vitamin B1), riboflavin (vitamin B2), vitamin B6, pantotensku kiselinu, holin, betain, magnezijum, fosfor, kalijum, cink, bakar i selen.Ovo su najvažniji vitamini i minerali za dobro zdravlje.

Cvekla ima visok nivo nitrata pa se smatra da je to jedan od razloga zbog kojih se ispituju korisna dejstva cvekle na zdravlje.

sok od cvekle

Kako da povećate unos cvekle u ishrani

Cveklu možete peći, pariti, bariti, kiseliti ili jesti sirovu.

Dodajte komadiće kisele cvekle u omiljenu salatu i pospite sirom.

 • Pravite sokove od cvekle, tako što ćete je oljuštiti i u blenderu pomešati sa kombinacijom svežih pomorandži, nane i ananasa ili jabuka, limuna i đumbira. Kada dobijete ujednačenu masu, procedite sok.
 • Narendajte cveklu i dodajte je u salatu od kupusa ili neku drugu omiljenu salatu.
 • Prekrijte pečenu cveklu kozjim sirom i dobićete savršen spoj.
 • Dodajte kriške kisele cvekle u omiljenu salatu i pospite sirom.
 • Isecite sirovu cveklu na kolutiće i poslužite sa limunovim sokom i posipom od čili praha.

Saznajte više>>>  Sok od cvekle kao lek

Potencijalne opasnosti po zdravlje usled konzumiranja cvekle

Usled neadekvatnog skladištenja, sok povrća koje sadrži nitrate može da nakupi bakterije koje nitrate pretvaraju u nitrite i tako kontaminiraju sok. Visok nivo nitrita može biti štetan.

Ishrana sa visokim nivoom nitrata može da bude u interakciji sa nekim lekovima, kao što je organski nitrat (nitroglicerin) ili lekovi na bazi nitrata za anginu, sildenafil citrat (viagra), tadalafil i vardenafil.

Usled konzumiranja soka cvekle moguća je pojava crvene mokraće ili stolice.

Za prevenciju bolesti i postizanje dobrog zdravlja, mora se voditi računa o načinu ishrane ili obrascu unosa namirnica. Bolje je da ishrana bude raznosvrsna nego da se koncentrišete na neku određenu namirnicu kao ključnu za dobro zdravlje.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply