Osnovne činjenice o proteinima iz konoplje

 • Seme konoplje je jedan od najboljih prirodnih izvora proteina biljnog porekla.
 • Proteini iz konoplje u prahu sadrže 20 aminokiselina, uključujući i devet esencijalnih aminokiselina koje vaše telo nije u stanju da proizvede samo i mora ih dobiti iz hrane.
 • THC ima dovoljno zdravstvenih prednosti bez potvrđenih neželjenih efekata kada se ne puši.
 • Upotreba proteina konoplje je bezbedna, zdrava i legalna – i neće imati dejstvo droge.
 • povećavaju unos proteina, poboljšavaju zdravlje srca, smanjuju rizik za pojavu osteoporoze, čiste debelo crevo, smanjuju želju za slatkišima i jačaju imuni sistem.
 • Proteini konoplje u prahu su obično najsigurnija opcija, jer retko sadrže dodate aditive ili pesticide.

Kako koristiti proteinski prah od semena konoplje ?

U proseku, osobi treba oko pola njegove ili njene telesne težine u proteinima svakodnevno. Odnos je još veći ako ste sportista. Uključujući proteine konoplje u Vašu ishranu, možete lako zadovoljiti vaše svakodnevne potrebe za belančevinama. Potražite proteine u prahu od semena konoplje, koje sadrže samo jedan sastojak: proteine iz konoplje. Ne želite nikakav dodatni heksan, mlečne proizvode, laktozu ili zaslađivače. Tipična preporuka za upotrebu proteina u prahu od semena konoplje je jedna do četiri supene kašike dnevno. Možete koristiti prašak semena konoplje kao što koristite bilo koji drugi proteinski prah. Dodajte ga u šejk za doručak ili da konzumirajte pre ili posle treninga. Takođe možete jednostavno rastvoriti proteinski prah konoplje u svom omiljenom mleku. Takođe možete pokušati dodavanjem proteinskog praha konoplje u tople žitarice, jogurt, palačinke, kifle, proteinske table, pogačice, kolače, torte i hleb. Možete proteine konoplje u prahu kao zamenu za 25 odsto brašna u pekarskim proizvodima, čime dodajete proteine, vlakna, zdrave masti i puno hranljivih materija u svoj gotovi proizvod!

proteini konoplje

Šta je je proteinski prah konoplje ?

Konoplja je posebna varijanta biljke Cannabis sativa, koji se može uzgajati radi maksimalne proizvodnje vlakana u biljnog stabljici ili produkcije semena. Konoplja sadrži jedva nešto ili čak nemerljive nivoe psihoaktivnog jedinjenja tetrahidrokanabinola (THC), kanabinoida najpoznatijeg po svojim psihoaktivnim svojstvima.

THC je istražen intenzivno, a nauka je pokazala da kada se ne puši, ima značajne zdravstvene koristi za zdravlje bez neželjenih efekata. Konoplja obično sadrži oko 0,3 odsto do 1,5 odsto THC-a, a marihuana sadrži oko 5 procenata do 10 procenata ili više. Dakle, ne brinite – ako jedete konoplju sigurno se nećete “naduvati”. Upotreba konoplje je bezbedna, zdrava i legalna.

Proteini konoplje i ulje konoplje se dobijaju iz semena istoimene biljke. Proteinski prah iz semena konoplje je blago lešnikastog ukusa.

Semenke konoplje su magacín moćnih sastojaka, kada su u pitanju proteini sadrže najmanje 20 aminokiselina, uključujući devet esencijalnih aminokiselina (histidin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofan i valin). Aminokiseline su organska jedinjenja koja se kombinuju da formiraju proteine, i zajedno, aminokiseline i proteini su gradivni blokovi ljudskog tela.

Proteini konoplje daju i esencijalne omega-3 i omega-6 masne kiselina u zdravom odnosu 3:1. Konoplja je takođe jedan od nekoliko izvora linolenska kiselina (GLA) koja se inače teško dobija, zdrava omega-6 biljnog porekla koja se metaboliše drugačije od drugih manje zdravih omega-6 kiselina. Namirnice bogate sa GLA poput semena konoplje primetno pomažu u sledećim slučajevima:

 • ADHD
 • Bol u grudima
 • Dijabetes i dijabetična neuropatija
 • Bolesti srca
 • Visok krvni pritisak
 • Multipla skleroza
 • Gojaznost
 • Predmenstrualni sindrom (PMS)
 • Reumatoidni artritis
 • Alergije kože

Proteini konoplje nutritivna vrednost

Proteinski prah je napravljen od semena konoplje, i obezbeđuju solidan hranljivi podsticaj sličan lanenom semenu. Proteini konoplje poseduju zdravstveni naboj dijetetskih vlakana, hlorofila, minerala i antioksidansa bez ikakvih zasićenih masti, holesterola, natrijuma ili šećera.

Porcija – oko 4 kašike (30 grama) – organskog i kvalitetnog proteina konoplje sadrži oko :

 • 120 kalorija
 • 11 grama ugljenih hidrata
 • 12 grama proteina
 • 3 grama masti
 • 5 grama vlakana
 • 260 miligrama magnezijuma (65 odsto dnevnih potreba)
 • 6.3 miligrama gvožđa (35 odsto dnevnih potreba)
 • 380 miligrama kalijuma (11 odsto dnevnih potreba)
 • 60 miligrama kalcijuma (6 odsto dnevnih potreba)

6 zdravstvenih koristi od proteina konoplje

Bez obzira da li ste sportista koji redovno trenira, umereno vežbate ili niste trenutno preterano fizički aktivni, postoji širok spektar koristi od proteina konoplje što ga čini dobrim izborom skoro za svakoga, a tu spadaju sledeće.

 1. Pojačava unos proteina

Prvo i najvažnije, konzumiranjem proteinskog praha konoplje redovno direktno i lako povećavate ukupan unos proteina. Zašto su proteini toliko važni? U Vašemtelu, proteini zapravo sačinjavaju vitalne organe, mišiće, tkiva i čak i neke hormone. Proteini razvijaju, održavaju i čine da raste gotovo svaki deo Vas. Pored toga, oni ubrzavaju metabolizam i povećavaju potencijal sagorevanja masti.

Bez pravilnog dnevnog unosa proteina, veća je verovatnoća da se borite da izgubite kilograme, da se suočite sa zamorom, da patite od promena raspoloženja i mnogih drugih zdravstvenih problema. Kao bogat izvor proteini konoplje pomažu u sprečavanju manjka proteina i čine da dobijete količinu proteina koja vam je potrebna.

 1. Poboljšavaju zdravlje srca

Semenke konoplje sadrže idealan 3:1 odnos omega-3 i omega-6 masnih kiselina, koje pospešuju zdravlje kardiovaskularnog sistema. Konkretnije, proteinski prah konoplje sadrži linolensku kiselinu, omega-3 masnu kiselinu za koju neke studije sugerišu da sprečava koronarne srčane bolesti.
Seme konoplje je zdravo za srce, u pitanju je hrana bogata vlaknima. Preporučuje se da se proteini konoplje dodaju u jutarnji šejk da prirodno snizi krvni pritisak, smanji LDL holesterol, podigne HDL holesterol i trigliceride.

 1. Smanjenje rizika od osteoporoze

Konoplja je prirodno bogata esencijalnim omega-6 masnim kiselinama, naročito gama-linolenskom kiselinom(GLA). Neke studije pokazuju da ljudi koji ne unose dovoljno esencijalnih masnih kiselina – posebno GLA i eikosapentaeonične kiseline (EPA) – češće gube na koštanij masi od onih sa normalnim nivoima ovih masnih kiselina. U studiji nad ženama starijim od 65 godina sa osteoporozom, one koje su unosile GLA i EPA putem suplemenata imale su manji gubitak koštane mase za tri godine od onih koje su unosile placebo. Mnoge žene iz studije su doživele i povećanje gustine kostiju. Zato proteini konoplje pomažu da smanjite rizik od osteoporoze.

 1. Čisti debelo crevo

Proteinski prašak od semena konoplje je bogat rastvorljivim i nerastvorljivim vlakanima. Oba oblika vlakana prirodno čiste debelo crevo, smanjuju verovatnoću zatvora i toksina u organizmu. Neke studije čak sugerišu da vlakna štite od razvoja kolorektalnog karcinoma. Dodavanje vlakana u vašu ishranu u obliku proteina konoplje može da smanji i rizik od hemoroida, proliva i divertikuloze.

 1. Smanjuje želju za slatkišima

Visok sadržaj hranljivih sastojaka koje sadrže proteini konoplje je savršen saveznik u borbi protiv žudnje za nezdravim slatkišima. Prehrambeni proizvodi od semena konoplje nude zdravu dozu dijetetskih vlakana, koji pomažu u regulaciji nivoa glukoze u krvi. Kada održavate nivo glukoze stabilnim, mnogo su manje šanse da doživite nagle padove energije i kao i želju za šećerom kako biste popunili prazninu.

 1. Jača imuni sistem

Proteini konoplje mogu dati podsticaj imunom sistemu! Semenke konoplje sadrže loptaste biljne proteine edestin (65 odsto na 67 odsto) i albumin (33 odsto na 35 odsto). Ovi globularni proteini su odgovorni za enzimske funkcije u krvnoj plazmi zajedno sa formiranjem antitela, što ih čini izuzetno bitnim za jak imunitet. Edestin se smatra najlakše svarljivim proteinom i veoma je sličan proteinima u ljudskom telu. Konoplja sadrži najviše poznate nivoe edestina u biljnom carstvu, što je čini nezamenljivim izvorom proteina. Albumin je još jedan visoko svarljivi, kvalitetni izvor biljnih proteina. Semenke konoplje su takođe oslobođene od inhibitora tripsina i oligosaharida, a ove dve stvari negativno utiču na apsorpciju i svarljivost drugih biljnih izvora proteina.

Proteini konoplje cena i gde kupiti

Proteini konoplje su već dostupni i u većim supermarketima a naravno možete ih naći i u prodavnicama zdrave hrane.Cena se kreće od 100 do 150 dinara za 100 grama.Postoje i zanimljive mešavine sa ovsenom kašom sa raznim ukusima domaćeg proizvođača Herbal farm koje možete nabaviti u Univerexport marketima.Cena ovih mešavina je od 60 do 70 din.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply