[icegram campaigns=”14081″]

Valerijana, biljka rozih cvetova raste na nadmorskoj visini od 2000 metara, a kao lek se koristi još od 19. veka. Ova biljka čiji naziv potiče od reči valere što znači biti dobro se obično koristi za lečenje nesanice i za smirenje. Cvetovi su prijatnog mirisa međutim, koren ove biljke ima neprijatan miris a isti se najviše koristi u lečenju i od njega se priprema čaj. Veruje se da ovaj neprijatni miris posebno hipnotišuće utiče na mačke.

Čaj od valerijane upotreba i lekovito dejstvo

Čaj od valerijane se kao lek obično preporučuje osobama koje su konstantno izložene stresu i koje uveče ne mogu da zaspu. Ispijanje čaja od valerijane vas takođe spasava i od crnih misli i utiče generalno pozitivno na vaš nervni sistem jer vas opušta. Valerijana čaj lekovito utiče na grčeve u mišićima i često se koristi kao dodatak terapiji za epilepsiju. Bitno je naglasiti da valerijana nije lek i da se ne sme piti kao terapija već samo kao dodatak postojećoj. Oni koji pate od jakih glavobolja tvrde da čaj od valerijane ublažava migrenu i isto tako pozitivno utiče na probleme sa histerijom zbog čega se kaže da je valerijana prirodni sedativ.Valerijana čaj često se upotrebljava i za menstrualne bolove i čak pomaže u odvikavanju od pušenja. Oni koji su probali ovaj čaj tvrde da im je duvan postao gadan i da više nisu imali želju za cigaretama. Takođe, upotreba čaja od valerijane jako pozitivno i lekovito utiče na napredovanje tumora u organizmu.

caj od valerijane

Čaj od valerijane za smirenje

Čaj od valerijane je najpre najbolji za smirenje, po ovoj upotrebi je ovaj čaj i najpoznatiji. Opušta živce i smiruje nervni sistem koji je napet usled brige i stresa. Valerijanu za smirenje možete uzimati u različitim oblicima, pa tako, postoje kapi, ulje, tablete i slično. Za smirenje je najbolje piti čaj jer tako unosite sva pozitivna neprerađena svojstva iz biljke. Koliko god da je dobar, čaj od valerijane ne treba često da se pije jer je vrlo bitno utvrditi pravi razlog nervne napetosti.

Valerijana čaj protiv nesanice

Zbog umirujućeg dejstva ovog čaja, konzumiranje valerijane je dobro za lečenje nesanice. Obično ne možete da zaspite jer uveče razmišljate o mnogim obavezama, brigama koje vas muče. Više nećete imati takvih problema sa spavanjem. Stručnjaci preporučuju da svako veče pred spavanje popijete šolju čaja od valerijane i problema sa nesanicom nećete imati. Nakon tri nedelje konzumiranja trebalo bi da napravite pauzu sa valerijanom da se ne bi pojavili neželjni efekti. tegobe koje bi mogle da se jave su mučnina, glavobolja pa možda i blaga uznemirenost.

Pored čaja, za nesanicu se upotrebljava i tinktura od valerijane ali bitno je da se zna prava doza. Za nesanicu vam je potrebno oko 30 kapi valerijane koje ćete razmutiti u čaši vode i popiti sat dva pre spavanja.

Priprema

Priprema čaja od valerijane je veoma jednostavna, kuva se kao bilo koji drugi čaj. Uzmite dva do tri grama korena valerijane i prelijte je sa šoljom ključale vode. Sačekajte 20 minuta i onda procedite. Dnevno smete da konzumirate dve do tri šoljice a veoma je bitno da poslednju šolju popijete pred spavanje. S obzirom da koren valerijane ima malo neprijatan ukus, slobodno možete da dodate i neku aromatičnu biljku za lepši ukus poput mente ili matičnjaka ili kamilice.

Postoji poseban recept za pravljenje čaja od valerijane protiv histerije i nervoze. Potrebno vam je 50 grama mente, 30 grama usitnjenog rizoma valerijane i 20 grama deteline. Ove biljke prelijete sa ključalom vodom i ostavite tako da odstoji dva sata. Nakon tog perioda ga procedite i najbolje je da ga pijete pred spavanje.

Valerijana čaj za decu da ili ne

Konzumiranje čaja od valerijane se ne preporučuje deci, pogotovu ne maloj deci. U starijem uzrastu, deca koja su u pubertetu i koja su hiperaktivna je mogu piti ali je veoma bitno da ta deca budu u potpunosti zdrava tj da nemaju srčanih smetnji ili bilo kakvih drugih tegoba.

Valerijana čaj u trudnoći

Valerijana se u trudnoći nikako ne koristi, pogotovu ne ni za vreme dojenja jer može loše uticati na plod i posle na bebu koja je veoma osetljiva.Valerijana čaj se pre svega koristi kao prirodni sedativ i izuzetno je jak zbog čega može loše da utiče na plod a kasnije i na dete zbog čega ne bi trebalo da se igrate, koliko god da utiče umirujuće na organizam. Kada deca mogu da piju ovaj čaj je objašnjeno u prethodnom pasusu.

Lekovita biljka valerijana

Lekovita biljka valerijana se obično može naći u šumama, potiče iz Evrope a može da poraste i do 1,5 metara u visinu. Ova biljka ima jako sedativno dejstvo zbog čega je ne smete kombinovati sa nekim lekovima za smirenje. Takođe, nemojte se mnogo oslanjati na valerijanu iako ona ne izaziva zavisnost. Svakako je bolje da se uspavate sa čajem od ove biljke nego lekovima ali ipak je bitno ukloniti uzrok i posavetovati se sa stručnjakom oko nervoze i stresa kojim ste konstantno izloženi. Valerijana raste na divlje u Severnoj Americi i Evropi, i obično raste u blizini vode. Koliko god često da se konzumira, ova biljka ne može da izazove opasne neželjne efekte, ali ipak bi trebalo da smanjite dozu ukoliko osetite bilo koje od neželjenih efekata koje smo već naveli u tekstu.

Ova biljka je u narodu poznata i kao magijska biljka. Veruje se da su majke svojim sinovima koji su odlazili u rat ušivale koren valerijane kako bi ih zaštitio od metka u borbi i kako bi im sačuvao živote. Postoji priča iz 1941. godine u kojoj se navodi da je Beograd tokom rata mirisao na valerijanu. Ova biljka je i tada lečila stres, nervozu i brige koju su zajedno delili Beograđani koji su se tokom rata krili u podrumima. Nije poznato da li su tada konzumirali kapi ili samo čaj od valerijane.Postoji verovanje da miris ovog čaja prija ženama i mačkama, dok je psi i muškarci iz nekog razloga generalno ne podnose. Cena kapi od valerijane nije visoka, bočicu od 30ml možete naći u prodavnicama zdrave hrane po ceni od 170 do 250 dinara. Takođe, i cena čaja je jako pristupačna.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply