U početku su upotrebljavani isključivo listovi ove biljne vrste, a tek kasnije je utvrđeno postojanje raznih zdravstvenih prednosti korišćenja i drugih delova cvekle. Danas je cvekla široko zastupljena u kulinarskom svetu i može se konzumirati u različitim oblicima: sirovom, barenom i pečenom.

Najpoznatije jelo od cvekle je specijalitet ruske kuhinje, boršč. Ipak, idealno bi bilo konzumirati cveklu u sirovom stanju.

Sok od cvekle omogućiće vam unos izuzetno zdravih i korisnih materija za organizam.

Možda će vas iznenaditi činjenica da cvekla pripada familiji blitvi i spanaća. Iako su na našim trpezama najzastupljenije cvekle crvene boje, ova povrtarska kultura može se naći u različitim bojama, i to beloj, narandžanstoj i zlatastoj.

sok od cvekle

 

Nutritivne činjenice

Cvekla predstavlja odličan izvor vitamina, minerala, antioksidanasa i biljnih vlakana. Ova vrsta prirodno je bogata vitaminom C, manganom, folnom kiselinom, vitaminom B6, betainom i kalijumom.Zeleni delovi cvekle obiluju vitmainom A i C, gvožđem, bakrom i kalcijumom.

Sok od cvekle i zdravlje ?

Sok od cvekle je kroz istoriju upotrebljavan za lečenje mnogih zdravstvenih problema, te se i do danas održao dobar glas o zdravim svojstvima cvekle.

Sok od cvekle pospešuje protok krvi – cvekla predstavlja namirnicu sa visokim udelom nitrata koji se pod uticajem bakterija usne duplje konvertuju u nitrite, time povećavajući protok krvi u mozgu.

Snižava krvni pritisak-već navedeni visok procenat nitrata omogućava smanjivanje krvnog pritiska. Istraživanja su pokazala da ispijanje dve čaše soka od cvekle tokom dana može presudno uticati na snižavanje krvnog pritiska.

Omogućava detoksikaciju jetre– sok od cvekle sadrži betain bitnu supstancu za zdravo funkcionisanje jetre.

Odličan lek za anemiju– sok od cvekle omogućava regeneraciju crvenih krvnih zrnaca. Cvekle mogu biti svojevrsna terapija u lečenju anemije. Cvekla je takođe dobra za ublažavanje menstrualnih poremećaja i simptoma menopauze.

Pozitivno dejstvo na mišiće-konzumiranje soka od cvekle utiče na povećanje mišićne snage, zbog čega je navedeni sok postao sastavni deo svakodnevnih sportskih režima ishrane.

Cvekla za kožu – sok od cvekle predstavlja izvanredno prirodno sredstvo protiv starenja. Velika doza folata prisutna u cvekli može biti od presudnog značaja u borbi protiv različitih kožnih oboljenja. Redovno ispijanje soka od cvekle obezbediće vam zdrav i blistav izgled kože.

Cvekla protiv raka -studije su pokazale da sok od cvekle poseduje anti-tumorska svojstva, koja se sastoje u zaštiti postojećih ćelija i regeneraciji novih.

Sprečava nastajanje urođenih mana-folati i folne kiseline prisutne u cvekli sprečavaju moguća oštećenja ploda tokom trudnoće, zbog čega se trudnicama savetuje da umereno konzumiraju sok od cvekle.

Sprečava zatvor -cvekla u znatnoj meri može uticati na rešavanje probavnih tegoba i poboljšanje metabolizma. Izuzetni digestivni efekti cvekle čine ovu vrstu odličnim prirodnim sredstvom u borbi protiv zatvora.

Ostvaruje pozitivan uticaj na raspoloženje i psihu – sok od cvekle sa zelenim delovima sadrži betain i triptofan, supstance koje imaju opuštajuća svojstva. Betain predstavlja čest sastojaka lekova protiv depresije.

Za lečenje zapaljenskih procesa– sok od cvekle obiluje antioksidansima koji utiču na jačanje imunog sistema i borbu protiv upala.

Koliko bi soka trebalo popiti u toku dana ?

Nekim ljudima ne prija sok od cvekle, dok ga drugi mogu konzumirati u gotovo neograničenim količinama, bez ikakavih pratećih efekata.Razna istraživanja preporučuju različite dnevne doze soka od cvekle. Uglavnom, opšta preporučena mera varira između jedne četvrtine do jedne pune čaše soka dnevno. Idealno bi bilo da počnete sa manjim dozama i pratite reakciju vašeg tela na iste. Ukoliko ne dođe do pojave ikakvih negativnih efekata, povećajte količinu unetog soka.

Sok od cvekle kao svojevrsni čistač organizma

Kao što je ranije navedeno, sok od cvekle poseduje izvanredna detoksikujuća dejstva, omogućavajući eliminaciju toksina iz različitih delova tela. Radi što boljeg efekta, sok je idealno piti ujutro. Sok od cvekle u jutarnjim časovima može biti prejak za osobe koje su tek ušle u priču sa jutarnjim detoks terapijama prirodnim sokovima, zbog čega se preporučuje kombinovanje cvekle sa drugim zdravim prirodnim namirnicama.

Recept za pripremu sredstva za detoksikaciju jetre

U sadržaj dolenavedenog prirodnog detoks sredstva ulaze cvekla, jabuka, šargarepa, celer i đumbir. Pektin iz jabuke pospešuje varenje i utiče na eliminaciju toksičnih supstanci iz tela, Šargarepa, takođe štiti jetru od pojave slobodnih radikala, dok celer jača jetru, a đumbir poboljšava funkcionisanje iste. Svi nabrojani sastojci obezbeđuju kompletnu detoksikaciju jetre i to putem ispijanja soka prijatnog ukusa.

Sastojci:
-1 cvekla (još bolje ako je sa zelenim listovima)
-1 jabuka
-4 šargarepe
– 1 celer debljine 2 cm.

Kako odabrati cveklu za pripremu soka?

Izbegavajte cvekle koje deluju osušeno, ili imaju ogrebotine ili naprsnuća na površini. Umesto toga, birajte glatke cvekle okruglog oblika.. Manje cvekle su obično boljeg ukusa. Izbegavajte one koje su u prečniku šire od 6-7 cm. Opredeljujte se za zaobljene cvekle jer poseduju više šećera. Ukoliko želite crvenu cveklu, odaberite vrstu sa najintenzivnijom bojom. Uzimajte cvekle koje još uvek imaju tamnozelene stabilne listove sa crvenim linijicama.

Kako pripremiti sok od cvekle ?

Idealno bi bilo da za pravljenje soka iskoristite cveklu sa svim njenim zelenim delovima. Kao i za druge vrste povrća, najbolje je u tu svrhu upotrebljavati sokovnik koji presuje povrće, zbog očuvanja najvećeg broja hranljivih materija tokom ceđenja soka. Cvekla predstavlja izuzetno snažan detoksikant zbog čega je preporučljivo kombinovati je sa drugim povrćem radi ublažavanja detoksišućeg efekta.

Recept za sok od cvekle

Sok od cvekle i celera za snižavanje krvnog pritiska

Sok od celera predstavlja dobro poznato sredstvo za snižavanje visokog krvnog pritiska. Kombinacijom soka od celera i cvekle dobićete snažan osvežavajući napitak koji ćete moći primeniti u borbi protiv hipertenzije.

Sastojci:

-1 cvekla
-1 jabuka
-4 celera

Ovde saznajte Kako pripremiti sok od cvekle bez kuvanja

Izvanredan sok od cvekle, kupusa, spanaća, brokolija i narandže predstavlja pravu vitaminsku i mineralnu bombu.

Sastojci:

-1 cvekla
-šaka spanaća
¼ kupusa
-1 brokoli
-1 celer
-pomorandže

Jednostavni miks od cvekle, jabuke i šargarepe u borbi protiv anemije

Lako možete pripremiti ovaj sok prepun vitamina i minerala koji predstavlja odlično sredstvo u borbi protiv manjka gvožđa, ali i mnogih drugih oboljenja. Takođe, predstavlja odlično prirodno sredstvo za očuvanje vida, procese detoksikacije i snižavanja krvnog pritiska.

Sastojci:

-1 cvekla
-2 jabuke
-4 šargarepe

Čuvanje soka od cvekle

Iako sok od cvekle može boraviti do tri dana u frižideru,preporučljivo je piti ga u što svežijem stanju. Najidealnije je piti sok od cvekle neposredno nakon njegove pripreme zbog iskorišćavanja svih korisnih sastojaka.

Saznajte više>>>  Sok od cvekle za anemiju, pritisak, rak…

Rizici konzumiranja cvekle

Prateći efekat konzumiranja cvekle može se ispoljiti u vidu obojenosti vaše stolice i urina, koji će poprimiti crvenkastu nijansu. Umereno korišćenje soka od cvekle može pomoći u lečenju anemije, nedostatka gvožđa i u detoksikaciji jetre, ali prevelike količine ovog soka vam mogu nauditi. Osobe koje su bolovale od kamena u bubregu trebalo bi da izbegavaju da konzumiraju sok od cvekle.

Čuvanje cvekle

Cvekle se mogu čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do tri nedelje. Ne smete ih prati pre smeštanja u frižider zato što će im to skratiti rok trajanja. Zeleni delovi ne mogu trajati koliko i cvekla, te ih čuvajte u zasebnim plastičnim kesama najviše dva-tri dana.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply