south beach dijeta

[icegram campaigns=”13765″]

Šta je South beach dijeta?

South beach dijeta je verzija Atkisonove dijete koja je bolja za srce. A obe ove dijete su napravili lekari.

Kardiolog, doktor Artur Agatston je stvorio South beach dijetu: ukusan i siguran način da zdravo izgubite kilograme.

South beach dijeta ili dijeta južne obale zabranjuje ugljene hidrate, ali, pravi, ‘dobri ugljeni hidrati’ se dozvoljavaju.

Glavne razlike između Atkisonove i South beach dijete su u mastima i ugljenim hidratima. South beach dijeta, dozvoljava zdrave masti a zabranjuje one loše. U South beach dijeti ne brojite grame ugljenih hidrata, a Atkisonova dijeta pokušava od vašeg organizma napravi mašinu koja sagoreva masti, umesto šećera.

Tokom prve dve nedelje poštovanja South beach dijete ne jedete voće, žitarice, pastu, šargarepe, krompir, hleb, pirinač, cveklu i kukuruz šećerac. Ali čak i nakon dve nedelje, većina ovih namirnica se i dalje izbegava. South beach dijeta drži se u nekoliko faza, koje prati dugoročni plan ishrane.

south beach dijeta jelovnik

South Beach dijeta jelovnik

South beach dijeta dozvoljava strateško užinanje, i uprkos svemu što smo rekli, ne brinite, na ovoj dijeti nećete biti gladni. Ali, ako ne grickate između obroka, znajte da ne pratite dijetu kako treba. To naravno ne znači da treba da se prejedate, ali, zato ne morate da brojite kalorije ili da brinete o veličini porcije. Ideja je da, što se veličine porcije tiče, ona bude normalna.

Isprva, normalna veličina porcije može delovati malo. Normalne porcije su dovoljne da nam zasite glad i ništa više. Ugljeni hidrati puni šećera nisu dozvoljeni, što znači da nećete jesti povrće poput kukuruza šećerca, cveklu, krompir i pirinač. Takođe, za desert ne očekujte neko pecivo ili kolač. Tokom indukcione faze, alkohol je potpuno zabranjen, a u dugoročnoj ishrani, količine su ograničene.(U nastavku sledi i spisak namirnica za jelovnik)

south beach dijeta iskustva

South beach dijeta- faze

Prva faza traje dve nedelje i tokom nje, ne unosite uglavnom ugljene hidrate, u koje spada i voće, mlečni proizvodi i većina izvora zasićenih masti. Druga faza traje sve dok ne ostvarite željeni cilj (dok ne izgubite onoliko kilograma koliko ste želeli). Treća faza je faza održavanja. Nakon prve faze, ugljeni hidrati se ponovo ubacuju u ishranu.

South beach dijeta: prva faza

Ukratko:

Prva faza je najrestriktivnija faza South beach dijete. Osoba koja je na dijeti, hrani se namirnicama koje imaju malo zasićenih masti- tačnije, ta hrana se naglašava, a hrana bogata zasićenim mastima se izbegava tokom čitave dijete (ili u idealnom slučaju, zauvek). Osim toga, izvori ugljenih hidrata su izuzetno ograničeni – nisu dozvoljene ni žitarice ni voće, niti većina mlečnih proizvoda.

Šta smete da jedete:

Izvore posnih proteina (jaja i belanca, morske plodove, živinu bez kožice, posne parčiće govedine i svinjetine, soju i proizvode od soje), mlečne proizvode bez masti ili sa malim procentom mlečne masti (ograničite konzumiranje jogurta na 2 čaše dnevno), jednu porciju boranije, povrće sa malo skroba, malo orašastih plodova (koje morate da brojite), dobre masti (nezasićene), začine i pića sa malo ugljenih hidrata. Ništa drugo, uključujući alkohol i voće.

Trajanje faze:

Dve nedelje

Ciljevi prve faze su:

  1. Začetak procesa mršavljenja
  2. Eliminacija utoljivanja gladi ugljenim hidratima
  3. Menjanje organizma tako da bolje koristi ugljene hidrate

South beach dijeta: druga faza

Ukratko:

Ugljeni hidrati se polako i pažljivo ubacuju u ishranu. Proces mršavljenja usporava i gubite pola kilograma-kilogram nedeljno. U ovoj fazi naučićete koliko ugljenih hidrata vam je potrebno i iz kojih izvora, da biste se osećali dobro i i dalje gubili na težini.

Šta dozvoljava jelovnik:

Prvo se dodaje po jedna porcija ugljenih hidrata dnevno. Voće sa niskim glikemijskim indeksom, poput grejpfruta ili bobičastog voća će najbolje poslužiti.

Osoba koja je na dijeti pažljivo osluškuje odgovor svog organizma, pogotovo u vezi sa željom za ugljenim hidratima. Ako sve dobro prođe, sledeće nedelje ubacuje se još jedna porcija (na primer, neke integralne žitarice) i dijeta se nastavlja. Ukoliko u bilo kom momentu, organizam odreaguje negativno, ubacuje se druga hrana, sa nižim glikemijskim indeksom.

Trajanje faze:

Dok se ne dostigne ciljana težina.

Ciljevi druge faze:

  1. Širenje izbora hrane, i donošenje dobrih odluka
  2. Nastavak procesa mršavljenja, sporijim tempom
  3. Unos one vrste ugljenih hidrata koji ne izazivaju napade gladi i ne podstiču gojenje

South beach dijeta: treća faza

Šta smete da jedete tokom ove faze?

Kratak odgovor je – šta god poželite ne postoji definisan jelovnik.

Ali, to zavisi od toga u koje vreme želite da jedete, i koliko. Ne smete zaboraviti lekcije iz prve i druge faze. Napravite pametnije izbore i jedite posne belančevine, povrće, zdrave masti i ne preterujte sa količinom hrane. U ovoj fazi znaćete da prepoznate koliko ugljenih hidrata možete da pojedete, a da vam to ne remeti težinu. Ako primetite da ste počeli da se gojite, izbacite ugljene hidrate. Ukoliko treba da smršate, počnite iznova sa prvom fazom.

Koliko traje treća faza ?

Dok dođete do treće faze, naučićete sve što vam je potrebno za održavanje zdrave telesne težine. Treća faza će biti trajna, ona postaje vaš nov način života.

Spisak namirnica

Šta smete da jedete dok ste na South beach dijeti? Čemu ne smete ni da priđete? Ovo je spisak nezaobilaznih namirnica kog se treba pridržavati.

Meso i druge belančevine

U South beach dijeti, meso i drugi izvori proteina (kao što su soja i jaja) bi trebali da imaju malo zasićenih masti, i da budu bez hleba ili drugih izvora ugljenih hidrata. Tu spadaju posni komadi govedine, svinjetine i živine.

Povrće

Povrće koje smete da jedete u South beach dijeti je manje-više isto kao i na bilo kojoj drugoj dijeti sa malo ugljenih hidrata. Svo povrće bez skroba je dozvoljeno. Nakon prve faze, povrće sa skrobom se postepeno uvodi u ishranu.

Voće

Tokom prve faze, nema voća. Ono se postepeno ubacuje nakon dve nedelje.

Mlečni proizvodi

Konzumiranje mlečnih proizvoda ograničeno je na bezmasne sireve, tj. na one sa malim procentom mlečne masti i bez dodatog šećera.

Mahunarke

Boranija, pasulj i druge mahunarke su dozvoljene u South beach dijeti.

Orašasti plodovi i semenke

U ograničenim porcijama, dozvoljeno je konzumiranje koštunavog voća i semenki.

Masti i ulja

Izvori masti i ulja (uključujući majonez, avokado i sl) se u zavisnosti od zasićenosti, zabranjuju ili podstiču u South beach dijeti.

Začini i sosevi

Oni začini i sosevi koji ne sadrže šećer i zasićene masti su dozvoljeni u South beach dijeti.

Pića

Tokom prve faze, alkohol je potpuno zabranjen, unos kofeina se ograničava na 1-2 šolje dnevno i podstiče se pijenje vode.

Poslastice

Poslastice su dozvoljene samo ako ne sadrže šećer.

Skrob i žitarice

Tokom prve faze, skrob je zabranjen. Nakon toga, neke integralne žitarice i drugi izvori skroba se polako mogu uvoditi u ishranu.

Razlozi za i protiv South beach dijete

U današnje vreme, kada nam je ishrana toliko puna šećera i masti, dijete koje ograničavaju unos ugljenih hidrata a dozvoljavaju proteine će sigurno biti u modi. Ali, dobro je znati da postoji još opcija, kao što je na primer South beach dijeta, u kojoj se podstiče unos hrane koja je bogata mastima koje su dobre za srce. Pored toga, dijete bazirane na hrani sa niskim glikemijskim indeksom takođe postaju sve popularnije, što je dobro, jer vas one ohrabruju da izbacite brzu, nezdravu hranu, kao i namirnice koje imaju puno ugljenih hidrata a malo nutirjenata. Tu spadaju slatkiši, beli hleb i zaslađene žitarice.

Tokom prve dve nedelje, zbog zabrane ugljenih hidrata, biće vam potrebna jaka volja i motivacija, a očekujte da ćete se osećati slabo. Takođe, tokom prve faze, nećete smeti da jedete čak ni svoje omiljeno povrće i voće, zbog čega će vam faliti minerali i vitamini (dobro je uzimati suplemente). Tokom ove faze, izbacićete svu hranu koja ima puno ugljenih hidrata, što znači da će vam nedostajati minerali, vlakna i vitamini.

Šta je drugačije, u odnosu na Atkisonovu dijetu?

Glavna razlika između ove dve dijete je vrsta i količina masne hrane koja se unosi. U Etkisonovoj dijeti, dozvoljeno je konzumiranje hrane koja sadrži puno zasićenih masti, poput šlaga, sira i putera, i to u neograničenim količinama. South beach dijeta zalaže se za unos hrane koja ima malo zasićenih masti. To znači da su piletina bez kožice, sir sa manje mlečne masti i crveno meso i dalje dozvoljeni, ali su puter i majonez strogo zabranjeni.

Mononezasićene masti poput maslinovog ulja, igraju veliku ulogu u South beach dijeti. Atkisonova dijeta vas tera da strogo vodite računa o ugljenim hidratima, gde spada i voće i povrće. S druge strane, kada dođete u drugu fazu South beach dijete, ishrana bogata voćem i povrćem se podstiče, baš kao i sva druga hrana koja ima nizak glikemijski indeks.