Dijeta 21 dan osnove

U moru različitih dijeta, dijeta 21 dan je pronašla svoje mesto. Mršavljenje koje u kratkom vremenskom roku smanji težinu za više od 10% nije zdravo – kažu stručnjaci. Stoga, dijeta mora biti kreirana tako da gubite suvišne kilograme na zdrav način.

Da je ovo istina, najbolje govori tzv. jo-jo efekt koji se javlja kao posledica stresa uzrokovanog naglim prestankom pridržavanja plana ishrane koji vaša dijeta podrazumeva. Iz tog razloga je važno priviknuti organizam na novu telesnu težinu postepeno i to sa ciljem održavanja nove, postignute težine. Ovo nije uvek lako, ali zahvaljujući dobro balansiranoj ishrani možete postići mnogo.

Dijeta 21 dan ili, kako je još zovu, dijeta 3 nedelje – nije samo klasična dijeta, to je zapravo koncept mršavljenja koji kao plan ishrane može koristiti ili Atkinsovu, mesnu ili Dukanovu dijetu. Brojna iskustva svedoče mahom pozitivno o ovakvom režimu ishrane, no o tome ćemo nešto kasnije..

dijeta 21 dan jelovnik

Dijeta 21 dan se sprovodi u 1-4 faze, zavisno o trenutnoj i željenoj težini.

Pravilo glasi – nije bitno koliko dugo držite dijetu ili u kojoj ste fazi dijete, bitno je da nakon što smanjite težinu za 10 %, napravite pauzu od 20 dana.

Šta je pauza u ovom slučaju? Pauza je period u kojem je fokus na održavanju nove, postignute telesne težine i privikavanje organizma na tu novu težinu.

Šta je još važno? Kao i u većini dijeta, i ovde se podrazumeva pojačana fizička aktivnost.

Dobar savet?

Pri održavanju željene težine konzumirajte tri šoljice zelenog čaja dnevno. Pijte 2l vode i sveže iscjeđen sok od limuna, naravno bez šećera. Dok traje faza prilagođavanja novoj težini, najbolje je izbegavati jelo kasno uveče, umesto toga se preporučuje nisko-masni jogurt od 200 ml bez dodatka hleba ili peciva.

Jelovnik

I nedelja (čišćenje organizma)

1. dan (dozvoljeno je svo povrće)

– kuvano, sirovo, kuvane i sirove salate, može i krompir salata ili salata od pasulja, variva, mogu se koristiti so i ostali začini, kao i maslinovo ulje

2. dan (kuvano meso)

– naresci, hrenovke, kobasice, slanina, šunka, pršut, riba

– bitno je da meso nije spremano na ulju

3. dan (pirinač i palenta)

– riža i palenta sa vegetom i začinjeni sa malo maslinovog ulja

4. dan (mlečni dan)

– sve vrste sireva i jogurta

5. dan (dan za jaja)

– jaja pečena, kuvana, maslinovo ulje i svi začini su dozvoljeni

6. dan (voćni dan)

– sveže i kuvano voće, bez sokova, kompoti bez šećera, sušeno i orašasto voće u malim količinama

7. dan (mesni dan)

– sve vrste pripreme mesa osim pohovanog, a može se i jesti riba umesto mesa

II nedelja (mešovita)

1. dan (povrće i kuvano meso)

– ne mešati sa mahunarkama, pirinčem i krompirom, umesto mesa može se pripremiti i riba, samo da nije pohovana

2. dan (meso i povrće)

-isto kao i prvi dan

3. dan (pirinač sa povrćem)

4. dan (mlečni dan)

– konzumiranje svih vrsta mlečnih proizvoda je dozvoljena, uz prilog salata, voća i jaja

5. dan (dan za jaja)

– jaja pripremljena na sve načine sa prilozima (salate, voće i jogurt)

6. dan (voćni dan)

– ništa ne mešati sa voćem

7. dan (mesni dan)

– kao prilog može se dodati povrće osim mahunarki, krompira i pirinča, i ne pohovati

III nedelja (čišćenje, isto kao prva nedelja)

U ovoj nedelji nema ograničenja u količinama, umesto masti i ulja bitno je koristiti maslinovo ulje, hrana se ne soli, dok se možete služiti ostalim začinima. Takođe, ne koristite zaprške i ne jedite hleb. I dalje je bitno da se meso ne meša sa pirinčem, mahunarkama i krompirom.

Kada je dijeta 21 dan u pitanju, kroz čitavu dijetu možete piti nezaslađenu kafu i čaj, svakako i vodu.

dijeta 21 dan iskustva

Iskustva

Zagovornici ove dijete tvrde da, ukoliko se pridržavate svih pravila dijete 21 dan, možete izgubiti od 10 do 12 kg za 3 nedelje! Zvuči primamljivo?

Dijeta 3 nedelje, kao što smo rekli, više spada u nekakav koncept mršavljenja nego u klasičnu dijetu, ali moramo priznati da je dosta restriktivna. Mnogi odustaju odmah na početku, jer im teško pada odricanje određenih namirnica. Napadi gladi i neugodan osećaj su često okidač za prestanak pridržavanaj ove dijete. Međutim, naučna istraživanja potvrđuju delotvornost ovakvog plana ishrane. Ne zahteva neke posebne namirnice, tako da je sva hrana vrlo dostupna. Vežbanje je obavezno – bez toga nema adekvatnih rezultata. Dakle, dijeta 21 dan zaista daje pozitivne rezultate, ali je, naravno, potrebna čvrsta volja i istrajnost.