[icegram campaigns=”13765″]

U prvom delu članka je opisana dijeta za mršavljenje sa čorbom od celera a u drugom hir dijeta celer i voda koja se baš i ne preporučuje…

Kako da smršate pomoću celera

Dijetetičari širom sveta tvrde da vredi dodati celer u dnevno sledovanje hrane ako želite da smršate. Celer je niskokalorično povrće, 100g celera korenaša ima 16 kalorija, dok ista količina rebraša (vrsta koja se gaji zbog jestivih, mesnatih i sočnih stabljika) ima samo 14 kalorija. Zahvaljujući tome, celer dijeta može da vam pomogne da smršate i do 7kg za dve nedelje. Ova dijeta se zasniva na čorbi od celera i drugog povrća, nemasnom mesu i voću.

 

Recept za čorbu od celera je veoma jednostavan.

Sastojci:

 • 500g celera
 • 300g kupusa
 • 2 – 3 šargarepe
 • 2 – 3 glavice crnog luka srednje veličine
 • 2 -3 male slatke paprike
 • 2 – 3 paradajza srednje veličine
 • mirođija/peršun
 • začini radi ukusa (nikako so)

corba od celera za mrsavljenje

Priprema

Sve što bi trebalo da uradite je da nasečete povrće, stavite ga u dubok lonac, prelijete sa 3l vode i pustite da ključa 15 minuta.

Pošto ste naučili kako se kuva čorba od celera za mršavljenje, možete da počnete da držite celer dijetu:

 • 1. dan: čorba od celera i bilo koje voće, izuzev banana
 • 2. dan: čorba od celera i sirovo povrće
 • 3. dan: čorba od celera, sirovo povrće i pečeni krompir za večeru
 • 4. dan: čorba od celera, 3 banane i 1l kefira
 • 5. dan: čorba od celera, 200g nemasnog mesa (govedina, piletina ili riba), 1kg paradajza i oko 2l tečnosti
 • 6. dan: čorba od celera, povrće i 300 – 400g kuvane nemasne govedine ili piletine
 • 7. dan: čorba od celera, povrće i bareni smeđi pirinač

Imajte u vidu da ova dijeta traje 14 dana pa ćete ovaj jelovnik morati da ponovite 2 puta zaredom. Dijeta je prilično stroga: deserti i alkohol nisu dozvoljeni ali možete da pijete kafu ili čaj bez šećera. Količina čorbe od celera za mršavljenje koju svakodnevno jedete je neograničena.

Saznajte više>>>   Celer i limun za mrsavljenje

Trebalo bi da vam je odmah jasno da nije lako držati ovu dijetu za mršavljenje, posebno ako ne volite celer. Kao zamenu za dijetu sa čorbom od celera, možete da probate dijetu sa salatom od celera. Izgubićete oko 2kg nedeljno ako svakodnevno večerate salatu od celera.

Sastojci za ovu salatu su celer (poželjno je koren), šargarepa i repa. Povrće narendajte i prelijte limunovim sokom i uljem.

Prednost dijete sa celerom nije samo mršavljenje, već i brojna korisna dejstva na zdravlje. Svaki deo celera (list, stabljika, koren) je koristan. Bogat je vitaminom C koji jača imuni sistem, sadrži vlakna i, što je veoma važno za organizam, ulja i minerale, kao što su folna kiselina i kalijum. Celer sadrži aktivno jedinjenje ftalid koje reguliše nivo krvnog pritiska i sprečava njegov pad. Celer se koristi i za lečenje nervnog poremećaja do koga dolazi usled preteranog treniranja. O korisnim svojstvima drugog povrća koje se koristi za pripremanje čorbe i salate od celera, nema potrebe ni da govorimo.

Vredi pomenuti i blagotvorno delovanje soka od celera. Za sprečavanje gojaznosti, 30 minuta pre svakog obroka napravite 2 kašičice soka od celera (stabljike) i pijte ga 3 puta dnevno. Ako se hranite dijetalno, u svako jelo od mesa bi trebalo da dodate i celer jer ćete ga tako bolje svariti, pošto celer stimuliše lučenje želudačnih sokova.

Celer dijeta nije dobra samo za mršavljenje, već i za normalizaciju metabolizma i poboljšanje zdravlja.

Dijeta sa vodom i celerom

Popularnost hir dijeta opstaje uprkos tome što one obećavaju nemoguće brzo smanjenje telesne težine. Dijeta sa celerom i vodom može da bude niskokalorični način za skidanje kojeg kilograma, međutim, ako jedete samo celer i pijete samo vodu, dovešćete sebe u stanje slabe uhranjenosti. Kada shvatite ograničenja ove hir dijete, možete da naučite kako da na razuman način u ishranu uvedete i celer i vodu.

Obrazloženje

Prema dr Donaldu Hensrudu iz klinike Mejo, niskokalorični celer i voda koja nema kalorije, spadaju u namirnice sa „negativnim kalorijama“, drugim rečima, u namirnice za čije varenje morate da potrošite više kalorija nego što ih one sadrže. Hensrud objašnjava da pokušaj mršavljenja pomoću namirnica sa negativnim kalorijama inhibira sposobnost uzimanja izbalansirane ishrane. Premda je voda za piće neophodna zdravlju, od nje organizam ne dobija nijednu kaloriju, vitamin ili mineral.

Hranljive materije

1 šolja celera ima manje od 1g proteina, 1,9g prirodnog šećera i 1,6g vlakana. Organizmu je potrebno od 22 do 34g vlakana dnevno – ako jedete toliko celera koliko vam je potrebno da opstanete, to znači da ćete unositi 3 – 4 puta više vlakana nego što je neophodno. Celer sadrži i 40mg kalcijuma po šolji, kao i 81mg natrijuma. Prema Američkoj asocijaciji za srce, dijetalna ishrana podrazumeva ograničeni unos natrijuma od 1500mg dnevno. Ako čitavog dana budete jeli samo celer, unosićete previše natrijuma. Celer sadrži i 36µg folata (vitamin B9), 3,1mg vitamina C i 453 IJ vitamina A po jednoj šolji. Ako jedete 20 šolja celera, unosićete 9.060 IJ vitamina A, što je daleko više od preporučene doze od 3.000 IJ za muškarce i 2.310 IJ za žene. Prekomerna količina vitamina A može da bude faktor nastanka osteoporoze, prema Nacionalnom institutu za zdravlje. Premda je voda zdrava, od nje organizam jedva da dobija vitamine i minerale.

Strategija

Dok ste na dijeti izbegavajte da konzumirate samo celer i vodu, a umesto toga napravite plan ishrane u kome će biti zastupljeno povrće bogato vitaminima. Ako jedete celer rebraš, stabljikama dodajte buter od kikirikija i imaćete užinu koja sadrži zdrave masti i proteine; umačite stabljike u grčki jogurt pomešan sa crnim lukom i biljem; celer dodajte u salate i čorbe. Ako želite zdrav napitak, napravite sok od celera, jabuka  i spanaća. Voda može da vam pomogne u naporima da smršate jer stvara osećaj sitosti, a time se kontroliše unos kalorija.