Tokom dijete 5 faktora, nećete gladovati. Tvorac i čuveni fitnes trener, Harli Pasternak, kaže da je to plan životnog stila a ne dijeta.Dijeta 5 faktora se vrti oko broja 5.

Pripremaćete i ješćete pet obroka koji se sastoje od 5 sastojaka (a za pripremu svakog je potrebno 5 minuta) i radićete vežbe koje traju 25 minuta (sastoje se od 5 segmenata, svaki traje 5 minuta), 5 puta nedeljno.

Pasternak obećava da će konzumiranje izbalansiranih obroka 5 puta dnevno, održavati nizak i stabilan nivo šećera u krvi. Ovo je dobro za raspoloženje i obezbeđivaće vam energiju tokom celog dana.

dijeta 5 faktora

Šta smete, a šta ne smete da jedete?

Dijeta 5 faktora zahteva da svako jelo bude sačinjeno od 5 sastojaka i mora da sadrži svih 5 obaveznih grupa namirnica:

  1. Proteine (belance, riba, nemasno meso/živinsko meso, bezmasni mlečni proizvodi)
  2. Složene ugljene hidrate (povrće, batat, divlji pirinač, pasulj, sočivo, ovsena kaša, kinoa)
  3. Vlakna (cerealije od celog zrna, pasulj, divlji pirinač, pšenični hleb bez brašna, voće i povrće sa jestivom korom i semenke)
  4. Zdrave masti (iz ribe poput lososa, tune, skuše, sardine, kalifornijske pastrmke ili ulje kikirikija, masline, kanole, suncokreta i lana)
  5. Napitke bez šećera (voda, gazirani sok bez šećera, kafa, čaj ili neko nezaslađeno energetsko piće)

Dijeta 5 faktora ne pominje alkohol ali u toku dana „varanja“ možete da jedete i pijete šta hoćete.

Stepen napora: srednji

Ograničenja – Jednom nedeljno, na dan varanja, možete da jedete šta želite. Van toga, svi obroci bi trebalo da se sastoje od jela pripremljenih od sastojaka iz 5 obaveznih grupa namirnica, koje smo već pomenuli.

Pripremanje hrane i nabavka – Potrošićete minimum vremena i napora za spremanje, ukoliko napunite frižider i ostavu Pasternakovim izborom namirnica za dijetu 5 faktora.

Prerađene namirnice i gotova jela – Ne.

Fizičke vežbe – Obavezne.Dijeta 5 faktora se zasniva koliko na ishrani, toliko i na vežbama. 5 dana u nedelji morate da radite vežbe u trajanju od 25 minuta, dok ste na dijeti 5 faktora.

Da li dijeta 5 faktora dozvoljava ograničenu ishranu?

Vegetarijanci i vegani – Dijeta 5 faktora lako može da se prilagodi vegetarijanskoj i veganskoj ishrani, mada će izvori proteina za vegane biti donekle ograničeni.

Bezglutenska ishrana – Hleb koji Pasternak dozvoljava je bez brašna. Možete da koristite bezglutenske zamene koje sadrže malo šećera.

Ishrana sa malim unosom soli i masti – Plan je već ustrojen ka malom unosu soli i masti, a može se i dodatno prilagođavati, ako je potrebno.

Šta bi još trebalo da znate?

Troškovi – Samo namirnice. Trošićete na namirnice približno isto, ako nabavku proteina svedete na jaja, nemasno meso i živinu, kao i bezmasne mlečne proizvode, što sa morskom hranom već nije slučaj.

Podrška – Kroz ovu dijetu prolazite sami.

Da li dijeta 5 faktora deluje?

Premda nema naučnih istraživanja koja su se bavila dijetom 5 faktora, plan koristi razumne nutritivne principe zdrave ishrane i mršavljenja. Ugljeni hidrati sa nižim vrednostima  glikemijskog indeksa (GI) podižu nivo šećera u krvi u manjoj meri od onih sa visokim GI, međutim, njihova uloga u mršavljenju nije dovoljno proučena.

A opet, postoji istraživanje koje ukazuje da će ishrana namirnicama koje imaju nizak GI verovatno dovesti do gubitka kilograma i to u kraćem roku. Podeljeno je mišljenje o tome da li je gubitak kilograma posledica manjih obroka koji se uzimaju češće. Istraživači se slažu da postoje i druge koristi za zdravlje.

Već samo eliminisanje džank hrane, prostih ugljenih hidrata i kalorične hrane, što je slučaj u dijeti 5 faktora, dovešće do toga da mnogi primete da vrednost na vagi opada. Broj kilograma koji ćete izgubiti, međutim, zavisi od mnogih stvari, uključujući telesnu građu, pol i nivo aktivnosti. Plan ishrane u dijeti 5 faktora ne bavi se pojedinačnim potrebama za kalorijama. Brojanje kalorija nije deo ovog plana ishrane.

Vežbe su važan deo dijete 5 faktora, preporučeno vreme trajanja je nešto ispod 150 minuta nedeljno vežbi aerobika i jačanja, što preporučuju mnogi stručnjaci.

Da li je dobra u slučaju nekih oboljenja ?

Smanjenje telesne težine i povećana aktivnost, koje nudi dijeta 5 faktora, ključni su za prevenciju mnogih oboljenja, među kojima su i bolesti srca, visok krvni pritisak i dijabetes. Međutim, ako imate neko od ovih oboljenja, plan ishrane će morati da se modifikuje.

Komponente plana ishrane, namirnice sa nižim GI i manji i češći obroci, poznate su po tome da održavaju niži nivo šećera u krvi, međutim, plan ishrane ćete morati da prekrojite u skladu sa planom ishrane za dijabetičare.

Što se tiče onih koji paze na holesterol, postoji nekoliko studija koje pokazuju da ishrana sa nižim GI pomaže kod smanjenja nivoa holesterola. I pored toga morate da pazite koliko masti i soli uzimate, čak i ako vam je rečeno da ih u ishrani ograničite.

Ukoliko imate bolest bubrega, u ovoj dijeti možda ima previše proteina za vas. Prvo proverite kod lekara ili dijetetičara.

Zaključak

Dijeta 5 faktora je paket ishrane i vežbi koji vam može pomoći da smršate i postanete aktivniji. Nema prerađenih namirnica ili suplemenata koje morate da kupujete. Daje i jednostavne recepte u kojima nema više od 5 sastojaka i za čiju pripremu vam je potrebno 5 minuta. Daje vam i savete koje sastojke da držite pri ruci kako biste mogli da spremite brzi obrok. Izvori hrane su dovoljno raznovrsni da ishrana može da bude izbalansirana i da vam pojedine namirnice ne dosade. Veliki plus je i to što je predviđen dan tokom koga možete da uživate u bilo kojoj hrani. Međutim, trebaće vam velika organizovanost i motivacija da ne iskočite iz šina.

Ovo možda nije najbolje rešenje za osobe koje prevaljuju veliki put do i od posla, imaju strogo radno vreme ili vole da jedu van kuće, pošto pripremanje hrane i vreme mogu da predstavljaju problem.